ویندوز 11 به طور کلی سریعتر از ویندوز 10 است، اما این به این معنی نیست که نمیتوان آن را بهتر کرد. با استفاده از این نکات میتوانید ویندوز 11 خود را سرعت بخشیده و پایدارتر کنید.
ویندوز 11 کارهای زیادی در پشت صحنه برای افزایش عملکرد سیستم انجام میدهد. معمولاً یک سیستم با ویندوز 11 سریعتر از زمانی که ویندوز 10 روی آن نصب بود عمل میکند. اما مهم نیست ویندوز 11 شما چقدر سریع است، همیشه میتوان آن را سریعتر کرد. همچنین باید به خاطر داشته باشید که رایانهها با گذشت زمان کندتر میشوند و باید مطمئن شوید این اتفاق برای سیستم شما رخ ندهد.
نکته: این مقاله مرتبط با نسخه 24H2 ویندوز 11 است. اگر از نسخههای اولیه ویندوز 11 استفاده میکنید، برخی موارد ممکن است کمی متفاوت باشد.
حال زمان آن رسیده است تا با کمک فروشگاه ایران مایکروسافت به بررسی روشهای افزایش سرعت ویندوز 11 بپردازیم…
غیرفعال کردن برنامههایی که هنگام راهاندازی سیستم اجرا میشوند
ویندوز 11 شما ممکن است به دلیل اجرای برنامههایی که بهندرت استفاده میکنید یا اصلاً به آنها نیازی ندارید، کند شده باشد. با غیرفعال کردن این برنامهها از اجرا در استارتآپ، سیستم شما سریعتر خواهد شد.
برای این کار، ابتدا Task Manager را به یکی از روشهای زیر باز کنید:
- کلیدهای Ctrl+Shift+Esc را فشار دهید.
- در گوشه پایین سمت راست صفحه راستکلیک کرده و Task Manager را انتخاب کنید.
- یا عبارت “Task Manager” را در کادر جستجوی ویندوز 11 تایپ کرده و Enter بزنید.
در میان قابلیتهای متعدد Task Manager، در اینجا تنها بر متوقف کردن اجرای برنامههای غیرضروری هنگام استارتآپ تمرکز میکنیم.
- در Task Manager روی گزینهStartup Apps در سمت چپ کلیک کنید.
- لیستی از برنامهها و سرویسهایی که هنگام شروع ویندوز اجرا میشوند، نمایش داده میشود. این لیست شامل نام برنامه، منتشرکننده آن، وضعیت فعال بودن در استارتآپ وStartup Impact میشود که نشان میدهد هر برنامه چقدر روی زمان راهاندازی سیستم تأثیر میگذارد. توجه داشته باشید که این بخش تأثیر برنامه را در عملکرد کلی سیستم پس از استارتآپ نشان نمیدهد.
- برای توقف اجرای یک برنامه یا سرویس در استارتآپ، روی آن راستکلیک کرده و گزینهDisable را انتخاب کنید.
این کار برنامه را به طور کامل غیرفعال نمیکند؛ فقط از اجرای آن هنگام استارتآپ جلوگیری میکند. اگر بعداً بخواهید برنامهای که غیرفعال کردهاید دوباره در استارتآپ اجرا شود، میتوانید به همین قسمت Task Manager بازگشته و با کلیک راست بر روی برنامه، گزینه Enable را انتخاب کنید.
بسیاری از برنامههایی که در استارتآپ اجرا میشوند ممکن است برای شما آشنا باشند، مثلاً Microsoft OneDrive یا Spotify. اما احتمالاً بسیاری را نمیشناسید.
Task Manager میتواند اطلاعاتی درباره این برنامههای ناشناخته پیدا کند. کافی است روی آیتم موردنظر راستکلیک کرده و Properties را انتخاب کنید. این گزینه اطلاعاتی نظیر مکان فایل روی دیسک سخت، امضای دیجیتال و جزئیات دیگری مانند شماره نسخه، اندازه فایل و آخرین زمان ویرایش را نشان میدهد. (البته توجه کنید که برخی برنامهها این اطلاعات را نشان نمیدهند و گزینه Properties ممکن است غیرفعال باشد.)
اکنون که برنامههای غیرضروری استارتآپ را شناسایی و غیرفعال کردهاید، دفعه بعد که سیستم را راهاندازی کنید، این برنامهها دیگر به طور خودکار اجرا نمیشوند و سیستم شما سریعتر عمل خواهد کرد.

استفاده از حالت بهرهوری (Efficiency Mode)
Task Manager یکی دیگر از قابلیتهای کاربردی خود را برای افزایش عملکرد ویندوز 11 ارائه میدهد: Efficiency Mode، که میتواند به بهبود سرعت سیستم و افزایش عمر باتری لپتاپ کمک کند. این حالت با کاهش اولویت پردازش برنامههای پسزمینه و استفاده از تکنیکهای بهینهسازی عملکرد، منابع سیستم را آزاد میکند.
البته این اصطلاح ممکن است کمی گمراهکننده باشد، زیرا نمیتوانید سیستم خود را به طور کامل در حالت بهرهوری قرار دهید. در عوض، از Task Manager برای قرار دادن هر برنامه یا فرآیند به صورت جداگانه در این حالت استفاده میکنید. یک نکته مهم: این قابلیت فقط در مورد برخی برنامهها و فرآیندها قابل اجرا است.
چگونه Efficiency Mode را فعال کنیم؟
- ابتداTask Manager را با یکی از روشهای گفتهشده در بخش قبلی باز کنید.
- در Task Manager روی گزینهProcesses در سمت چپ کلیک کنید تا صفحه فرآیندها نمایش داده شود. در این بخش لیستی از برنامهها و فرآیندهای در حال اجرا را مشاهده خواهید کرد.
- برنامه یا فرآیندی را که میخواهید در حالت بهرهوری قرار دهید، انتخاب کنید.
- سپس روی آیکونEfficiency Mode در گوشه بالا سمت راست صفحه کلیک کنید.
- یک پیام تأیید ظاهر میشود؛ تأیید کنید که میخواهید این حالت را برای برنامه مشخص شده فعال کنید.
نکات مهم:
اگر آیکون Efficiency Mode هنگام انتخاب یک اپلیکیشن یا فرآیند خاکستری باشد، قادر به استفاده از این حالت برای آن اپلیکیشن نخواهید بود.
برخی از برنامهها، از جمله Microsoft Edge، به طور پیشفرض در حالت Efficiency Mode اجرا میشوند و این حالت قابل غیرفعالکردن نیست.
با فعالکردن حالت بهرهوری، میتوانید عملکرد کلی سیستم خود را بهینه کرده و مصرف منابع توسط برنامههای غیرضروری را کاهش دهید، که به خصوص برای کاربران لپتاپ مفید است.

استفاده از قابلیت نگهداری خودکار ویندوز (Automatic Windows Maintenance)
ویندوز 11 بهطور مداوم در پسزمینه، عملیات نگهداری سیستم شما را انجام میدهد. این شامل مواردی مثل اسکن امنیتی و تشخیص مشکلات سیستم برای اطمینان از عملکرد صحیح رایانه است. این قابلیت خودکار، مشکلات پیداشده را بهطور خودکار رفع میکند و به عملکرد بهینه رایانه شما کمک میکند. وظایف نگهداری خودکار، هر روز ساعت ۲:۰۰ صبح اجرا میشوند، البته به شرط اینکه دستگاه به منبع تغذیه متصل باشد و در حالت Sleep قرار داشته باشد.
چگونه نگهداری خودکار ویندوز را اجرا کنیم؟
- عبارتcontrol را در کادر جستجو در نوار وظیفه وارد کرده و Control Panel را از نتایج باز کنید.
- درControl Panel به مسیر زیر بروید:System and Security > Security and Maintenance
- در بخشMaintenance، زیر گزینه Automatic Maintenance، اگر میخواهید همین حالا فرآیند نگهداری اجرا شود، روی گزینه Start maintenance کلیک کنید.
- اگر میخواهید مطمئن شوید که نگهداری خودکار هر روز اجرا میشود، رویChange maintenance settings کلیک کنید. در صفحه تنظیمات، زمان دلخواه برای اجرای نگهداری را انتخاب کنید. گزینه Allow scheduled maintenance to wake up my computer at the scheduled time را فعال کرده و سپس روی OK کلیک کنید.
این قابلیت به شما کمک میکند تا سیستم در بهترین شرایط کاری قرار داشته باشد، بدون نیاز به انجام مداوم عملیات دستی. به همین دلیل، بهتر است مطمئن شوید که این قابلیت فعال است و بهدرستی عمل میکند. اگر سیستم خود را خاموش میکنید یا لپتاپتان مدت طولانی به برق متصل نیست، از اجرای دستی این قابلیت استفاده کنید تا مشکلات احتمالی رفع شوند.

حذف نرمافزارهای تبلیغاتی و برنامههای بیهوده (Adware and Bloatware)
گاهی اوقات ممکن است دلیل کندی رایانه شما، خود ویندوز 11 نباشد، بلکه نرمافزارهای بیهوده (Bloatware) یا تبلیغاتی (Adware) باشد که منابع CPU و سیستم شما را اشغال میکنند. نرمافزارهای تبلیغاتی و بیهوده مشکلساز هستند، چون معمولاً از قبل توسط سازنده رایانه شما نصب میشوند و بدون اطلاع شما، معمولاً به صورت خودکار هنگام استارتآپ اجرا میشوند. با حذف این برنامهها، مطمئناً از بهبود چشمگیر عملکرد سیستم خود شگفتزده خواهید شد.
گام اول: اسکن سیستم برای شناسایی و حذف بدافزارها
برای شروع، سیستم خود را برای شناسایی بدافزارها و تبلیغات ناخواسته اسکن کنید. اگر از یک آنتیویروس مانند Norton Security یا McAfee LiveSafe استفاده میکنید، میتوانید آن را اجرا کنید. اما برنامه داخلی ویندوز 11، یعنی Windows Defender نیز در این زمینه عملکرد بسیار خوبی دارد:
- عبارتWindows Defender را در کادر جستجوی ویندوز تایپ کنید.
- کلید Enter را بزنید و سپس رویScan Now کلیک کنید.
- Windows Defender بدافزارها را جستجو کرده و هر تهدیدی را که پیدا کند حذف میکند.
گام دوم: گرفتن نظر دوم (استفاده از ابزارهای جانبی)
برای اطمینان بیشتر، پیشنهاد میشود از یک ابزار ضد بدافزار دیگر نیز استفاده کنید. یکی از ابزارهای معتبر و رایگان در این زمینه Malwarebytes است. نسخه رایگان این برنامه میتواند بدافزارها و نرمافزارهای تبلیغاتی را اسکن کرده و آنها را حذف کند. همچنین، نسخه پولی آن حفاظت دائمی در برابر بدافزار و جلوگیری از آلودگیهای جدید را ارائه میدهد.
گام سوم: شناسایی و حذف Bloatware
پس از حذف تبلیغات و بدافزارها، نوبت به شناسایی و حذف نرمافزارهای بیهوده (Bloatware) میرسد. Bulk Crap Uninstaller یکی از ابزارهای رایگان و مفید برای این کار است. این برنامه به شما کمک میکند تا نرمافزارهای اضافی را که هیچ استفادهای ندارند شناسایی و بهصورت یکجا حذف کنید.
گام آخر: جلوگیری از نصب Bloatware در آینده
هنگام خرید یک رایانه جدید به صورت آنلاین، بررسی کنید که آیا گزینهای برای حذف نرمافزارهای آزمایشی (Trial Software) و نرمافزارهای غیرضروری وجود دارد. این کار از نصب Bloatware روی سیستم شما جلوگیری میکند و به شما امکان میدهد سیستمی تمیز و بدون برنامههای اضافی داشته باشید.
با انجام این مراحل، میتوانید سیستم خود را از برنامههای بیهوده و تبلیغاتی پاک کرده و عملکرد ویندوز 11 را به شکل قابلتوجهی بهبود بخشید.

پاکسازی هارد دیسک (Clean out Your Hard Disk)
یک هارد دیسک پر از فایلهای غیرضروری میتواند تاثیر قابل توجهی بر کند شدن ویندوز 11 و کاهش سرعت عملکرد سیستم شما داشته باشد. تنها با صرف چند دقیقه برای پاکسازی فایلهای اضافی، میتوانید افزایش قابل ملاحظهای در سرعت تجربه کنید. خوشبختانه، ویندوز 11 ابزار داخلی و قدرتمندی به نام Storage Sense برای این کار دارد.
فعالسازی Storage Sense برای افزایش سرعت ویندوز 11
۱. اپلیکیشن Settings را باز کنید (کلیدهای Windows + I را بزنید).
۲. به بخش System > Storage بروید.
۳. کمی به پایین اسکرول کنید تا به قسمت Storage management برسید.
۴. در مقابل Storage Sense، دکمه را از حالت Off به On تغییر دهید.
از حالا، ویندوز 11 بهطور خودکار وضعیت هارد دیسک شما را بررسی کرده و فایلهای اضافی و بیاستفاده را حذف میکند؛ مثل فایلهای موقت، فایلهای موجود در پوشه Downloads که بیش از یک ماه تغییری نکردهاند، و فایلهای قدیمی موجود در سطل بازیافت (Recycle Bin).
با فعالسازی و تنظیم درست Storage Sense، همیشه فضای کافی و عملکرد روانتری در ویندوز 11 خواهید داشت؛ و در کنار سایر ترفند های ویندوز 11 و نرمافزارهای افزایش سرعت ویندوز، این گزینه میتواند به رفع مشکلات ویندوز ۱۱ و تجربه بهتر کمک کند.

تغییر تنظیمات برق (Change Your Power Settings)
تنظیمات برق در ویندوز 11 به شما این امکان را میدهد تا بین مصرف انرژی و عملکرد سیستم تعادل برقرار کنید. اگر از تنظیمات بهینهسازی مصرف انرژی استفاده میکنید، در واقع سرعت رایانه خود را کاهش میدهید، زیرا این تنظیمات عملکرد رایانه را برای صرفهجویی در مصرف انرژی محدود میکنند. تغییر تنظیمات برق به یکی از گزینههای با مصرف انرژی بیشتر، میتواند به سرعت باعث افزایش عملکرد سیستم شود.
برای این کار:
۱. برنامه Settings (تنظیمات) را اجرا کنید.
۲. به بخش System (سیستم) بروید و روی فلش رو به راست کنار Power (برق) کلیک کنید.
۳. بسته به اینکه از لپتاپ یا رایانه رومیزی استفاده میکنید (و اگر از لپتاپ استفاده میکنید، اینکه به برق متصل است یا خیر)، یک گزینه با عنوان “Plugged in” (متصل به برق) یا “On battery” (با باتری) مشاهده خواهید کرد که حالت برق فعلی شما را نشان میدهد.
۴. روی فلش کشویی کنار آن کلیک کنید و تنظیمات مورد نظر خود را انتخاب کنید.
با تغییر این تنظیمات، میتوانید بهینه سازی ویندوز 11 را انجام داده و بر اساس نیاز خود، بین عملکرد و مصرف انرژی تعادل برقرار کنید. این یکی از ترفند های ویندوز 11 است که میتواند به رفع کند شدن لپ تاپ و بهبود تجربه کاربری کمک کند. همچنین، این تنظیمات میتواند به حل برخی از مشکلات ویندوز ۱۱ مرتبط با عملکرد سیستم کمک کند.

غیرفعال کردن حالت بازی (Disable Game Mode)
حالت بازی (Game Mode) در ویندوز 11 برای بهینهسازی رایانه شما هنگام انجام بازی طراحی شده است. این ویژگی وقتی تشخیص دهد که شما در حال بازی هستید، منابع سیستم را برای بازیها اولویتبندی کرده و آنها را از برنامههای دیگر و فرآیندهای پسزمینه کم میکند. برای گیمرهای حرفهای، این ویژگی بسیار مفید است. اما اگر بازی نمیکنید، ممکن است حالت بازی باعث کاهش عملکرد کلی سیستم شود، زیرا برخی از منابع سیستم را به صورت ذخیرهشده در اختیار میگیرد، تا اگر بخواهید بازی کنید آماده باشد. همچنین ممکن است گاهی مشکلاتی در پایداری سیستم ایجاد کند.
غیرفعال کردن حالت بازی میتواند باعث افزایش سرعت سیستم شما شود. البته همیشه میتوانید این ویژگی را هنگام بازی دوباره فعال کنید.
برای غیرفعال کردن حالت بازی:
۱. برنامه Settings (تنظیمات) ویندوز را باز کنید. (کلید Windows + I را فشار دهید یا در نوار وظیفه جستجو کنید.)
۲. به بخش Gaming (بازی) بروید.
۳. گزینه Game Mode (حالت بازی) را انتخاب کنید.
۴. دکمه لغزنده کنار Game Mode را به حالت Off (خاموش) تغییر دهید.
اگر سیستم شما برای بازی استفاده نمیشود یا تنها به ندرت در آن بازی میکنید، غیرفعال کردن حالت بازی میتواند یکی از ترفند های ویندوز 11 برای افزایش سرعت و بهبود عملکرد باشد. این تغییر، راهی ساده برای رفع کند شدن لپ تاپ و تجربهای روانتر از ویندوز 11 است.
بهروزرسانی درایورهای دستگاه (Update Device Drivers)
یکی از دلایل کند شدن سیستم ویندوز 11 میتواند درایورهای قدیمی یا ناسازگار باشد. درایورهای قدیمی، مخصوصاً درایورهای گرافیکی، معمولاً باعث افت شدید عملکرد میشوند. بنابراین، بهروزرسانی درایورها به آخرین نسخه میتواند تأثیر زیادی در افزایش سرعت و بهبود عملکرد سیستم داشته باشد.
برای بررسی و بهروزرسانی دستی درایورهای دستگاه:
۱. عبارت device manager (مدیریت دستگاه) را در کادر جستجوی ویندوز تایپ کنید و روی آیکون Device Manager کلیک کنید.
۲. به بخش Display Adapters (آداپتورهای گرافیکی) بروید و روی فلش کناری کلیک کنید تا لیست باز شود.
۳. روی درایور مربوطه راستکلیک کنید و گزینه Update Driver (بهروزرسانی درایور) را انتخاب کنید.
۴. ویندوز از شما میپرسد که آیا میخواهید به صورت خودکار درایور بهروز شده را جستجو کند یا به صورت دستی آن را نصب کنید. پیشنهاد میشود اجازه دهید ویندوز به صورت خودکار درایور را جستجو و نصب کند.
۵. دستورالعملهای روی صفحه را دنبال کنید تا درایور بهروز شود.
بهروزرسانی درایورها یکی از مؤثرترین ترفند های ویندوز 11 است که میتواند به رفع کند شدن لپ تاپ کمک کند. این روش نهتنها عملکرد سیستم شما را بهبود میبخشد، بلکه از بروز مشکلات ناشی از درایورهای قدیمی جلوگیری میکند و تجربه شما با ویندوز 11 را روانتر و بدون دردسر میسازد.
راهاندازی مجدد ویندوز (Restart Windows)
یکی از ترفندهای ساده و کلاسیک IT برای رفع مشکلات سیستمی و افزایش سرعت ویندوز 11 این است که سیستم خود را خاموش و مجدد روشن کنید. شاید ساده به نظر برسد، اما این روش بسیاری از مشکلات عملکردی را برطرف میکند و باعث میشود سیستم سریعتر و روانتر عمل کند.
در پایان، گاهی سادهترین راهحلها مثل راهاندازی مجدد ویندوز، موثرترین روشها هستند. این روش به شما کمک میکند بدون نیاز به تغییرات پیچیده در تنظیمات یا نصب نرمافزار، مشکلات مربوط به عملکرد سیستم را حل کنید.
نتیجهگیری
با استفاده از روشها و ترفندهایی که در این مقاله توضیح داده شدند، میتوانید به افزایش سرعت ویندوز 11 خود کمک کنید و عملکرد سیستم را بهینه کنید.
تنظیمات و پیشنهادات ارائهشده کاملاً کاربردی بوده و به کاربران کمک میکنند تا با بهینه سازی ویندوز 11 تجربهای بهتر از رایانههای شخصی خود داشته باشند. اگر در مورد این راهکارها سوالی دارید یا به دنبال اطلاعات بیشتر هستید، پیشنهاد میکنیم از سایت ایران مایکروسافت بازدید کنید. این سایت یک منبع معتبر برای دسترسی به راهحلهای رسمی مرتبط با مشکلات ویندوز ۱۱ و دیگر محصولات مایکروسافت مانند سرفیس است.
با کمک این راهکارها، شما میتوانید به سادگی مشکلات سیستم خود را برطرف کرده و عملکرد آن را بهبود دهید.